2012 m. liepos 23 d., pirmadienis

LIETUVOS PARTIZANŲ KOVA-1944-1953 METAI.

Justinas Lelešius-Graf
Ketvirtasis Lietuvos prezidentas Jonas ŽemaitisVytautas.                                                                                      http://www.lrt.lt/mediateka/irasas/10603#.UIdaC7Ow5Kg.facebookJustinas Lelešius-Grafas,partizanų kapelionas tikėjo, kad per kovų ir kančių žaizdrą perėjusi Lietuva sugebės sukurti tobulesnę Valstybę, nors svajones apie būsimą Lietuvą sudrumsdavo abejonės: „Mums laikas dabar, kol dar nėra vėlu, ruošti tautą būsimiems įvykiams, nepriklausomam gyvenimui, kad vėl Lietuvoje neįsiliepsnotų partijų kova, kad visoki karjeristai, valstybės turto eikvotojai ir vagys neuzurpuotų tėvynės vairo į savo niekšingas rankas. (...) O kad suprastų visiems amžiams tauta, dėl ko mes kraują liejome! Kad negrįžtų į tas pačias klaidas vėl Lietuva, bet aš bijau... bijau, kad pralietas laisvės kovotojų kraujas praeis veltui; lietuvis vėl nesupras lietuvio, nelaimingieji vėl kentės vargus, turtuoliai vėl atstums vargšą, miestietis vėl nepažins kaimiečio,kuris tą kraštą gynė ir savo kraują liejo, bažnyčios vėl liks tuščios, Aukščiausiajam nieks negiedos himnų už išlaisvinimą, o smuklėse vėl pasigirs girtų dainos ir triukšmas".Kiek totalitarinis valdymas nužmogins visuomenę, pažeis tautinę savimonę ir pačios asmenybės formavimosi pagrindus, J. Lelešiui buvo sunku numatyti - vargu ar jis tikėjosi, kad tiek metų užsitęs sovietinė okupacija. Telieka skaitytojui spręsti, kaip skiriasi šiandieninė mūsų visuomenė nuo partizanų regėtos Lietuvos vizijos.

Lionginas Baliukevičius-Dzūkas
Partizanas Lionginas Baliukevičius-Dzūkas:Mes turėsime teisę visiems žiūrėti tiesiai i akis ,nes savo Tėvynės neapleidom.Na ir kas gi mus nugalės,jei mes mirti nebijome,jeigu mes nugalėjome ir mirtį !
Pranciškus Prūsaitis-Lapė

Pranciškus Prūsaitis-Lapė paskutinis Prisikėlimo apygardos Lietuvos Žaliosios rinktinės partizanas,matyt, tokią pravardę šis partizanas pasirinko neatsitiktinai: visos čekistų pastangos sugauti buvusį Prisikėlimo apygardos štabo narį buvo bergždžios. Maža to, buvęs ryšių karininkas sugebėjo išsaugoti aliumininiuose bidonuose paslėptą ir nuolat skirtingose vietose į žemę užkasamą apygardos štabo archyvą.L.Prūsaitis nelegalioje padėtyje išbuvo net 15 metų - jį suėmė 1962 metų rugsėjo 26 dieną. Kėdainiuose surengtame parodomajame teismo procese jis buvo nuteistas mirties bausme ir 1963 metų liepos 13 dieną sušaudytas Vilniuje. Šiam kovotojui istorija paskyrė ypatingą vaidmenį - jis tapo paskutiniuoju sušaudytu Lietuvos partizanu. Jam nepavyko įvykdyti priesaikos nepasiduoti gyvam. Tačiau išsaugoti ateities kartoms partizanų kovų atmintį - nė kiek ne mažesnis žygdarbis.

 Dainavos apygardos vadas Adolfas Ramanauskas-Vanagas (rikiuotėje pirmas) Šarūno rinktinės vizitacijoje.Antroje eilėje pirmos -Benediktas Labėnas-Kariūnas, paskutinis - Juozas Gegužis-Diemedis.



Kazimieraičio rinktinės partizanu apdovanojimas.
Įsakyma skaito Lionginas Baliukevičius-Dzūkas;
Sofijai Budėnaitei-Ramunei apdovanojimo sega Adolfas Ramanauskas-Vanagas. 1948 m.






                                Lietuvos Partizanų Dainos.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą